poniedziałek, 18 czerwca 2012

Uzdrowicielskie działanie owoców

Witajcie kochani! 


Ostatnimi czasy jem bardzo dużo czereśni,truskawek,jabłek itp i tak się zastanawiałam czy coś dzieje się z moim ciałem po zjedzeniu tych owoców.I poszukałam taką fajną stronkę. Streszcze mniej więcej co tam przeczytałam. :)

 Czereśnie


  • Czereśnie aktywizują pracę gruczołów wydzielania wewnętrznego, mają działanie podobne do błonnika, oczyszczają organizm z toksyn, wspomagają rozkładanie kamieni żółciowych i moczowych. Czereśnie mają działanie moczopędne i przeczyszczające. Regulują pracę żołądka i wątroby. Leczą reumatyzm i artretyzm. Czereśnie poleca się osobom mającym problemy z przemianą materii. Likwidują kłopotliwe zaparcia.

 Jabłko

  • Wartości zdrowotne
Jabłka przeciwdziałają miażdżycy, ułatwiają usuwanie cholesterolu z organizmu. Uszczelniają i uelastyczniają naczynia krwionośne. Wspomagają leczenie anemii. Wapń i krzem znajdujące się w skórce jabłka pozytywnie pływają na stan włosów, wzmacniają je.
Czy wiesz, że :
  • Jabłko zjadane na czczo pobudza apetyt, wieczorem działa uspakajająco.
  • Odwar z suszonych skórek jabłka łagodzi bezsenność.
  • Zjadanie 2 jabłek dziennie obniża poziom cholesterolu.
  • Zjadanie 2 jabłek dziennie przez dłuższy czas powoduje zmniejszenie stężenia cholesterolu frakcji „złej” LDL, a
  • zwiększenie stężenia cholesterolu frakcji „dobrej” – HDL.
  • Jabłka polecane są dla ludzi zagrożonych miażdżyca i chorobami układu krążenia.
  • Warto wiedzieć, że jabłka hamują wchłanianie z pożywienia związków ołowiu.
  • Systematyczne jedzenie jabłek przyczynia się do profilaktyki chorób serca, nadwagi i otyłości oraz cukrzycy.
  • Jabłko działa tonizująco i odświeżająco, zmniejsza gorączkę, oczyszcza krew, wymiata „złogi”, poprawia proces 

Malina

Malina ma działanie napotne, przeciwgorączkowe i przeciwbiegunkowe.
Owoce stosowane są w chorobach przeziębieniowych : grypa, angina. Stosuje się odwary zarówno doustnie, jak i do płukania jamy ustnej czy gardła.
Napar z kwiatów i liści można stosować zewnętrznie przeciwko wągrom i opryszczkom. Maliny używane są też przy leczeniu miażdżycy tętnic i nadciśnieniu.
  

Czarna borówka

Borówki są niezwykle silnym antyoksydantem, znacznie wspomagającym zachowanie młodego wyglądu, zdrowego organizmu oraz bystrego umysłu. Borówki od dawna były używane, aby:
  • Zapobiegać starzeniu
  • Zwiększać apetyt
  • Wzmacniać naczynia krwionośne
  • Zwalczać kaszel
  • Chronić układ krwionośny
  • Leczyć niestrawność
  • Zapobiegać astenopii i zwyrodnieniu plamki żółtej
  • Poprawiać pamięć
  • Zapobiegać infekcjom przewodu moczowego

    Morela

    morele zawierają szeroką gamę antyoksydantów oraz niezbędnych składników takich jak błonnik, beta karoten, magnez, żelazo, fosfor, potas i witamina C. W ich skład wchodzi również kwas salicylowy - główny składnik aspiryny. Składniki odżywcze w moreli potrafią obniżyć ryzyko wystąpienia chorób serca, wylewów, zaćmy i niektórych nowotworów. Błonnik rozpuszczalny utrzymuje odpowiedni poziom cukru w krwi i wpływa dodatnio na stabilność organizmu. Morelę wykorzystuje się w przypadkach:
  • Zaćmy i zwyrodnienia plamki żółtej
  • Chorób serca i układu krążenia
  • Profilaktyki antynowotworowej
  • Chorób prostaty

    Żurawina 


    Jest bogata w czynne substancje roślinne (phytonutrients) i proantocyjanidy zapobiegające osadzaniu się (adhezji) na ściankach przewodu moczowego niektórych bakterii wywołujących infekcje. Właściwości antyadhezyjne żurawiny powstrzymują również bakterie wywołujące choroby dziąseł oraz wrzody żołądka. Żurawiny używano do:
  • Leczenia niestrawności
  • Poprawiania stabilności organizmu
  • Ochrony przed chorobami prostaty oraz przed rakiem przewodu moczowego
  • Obniżania ryzyka wrzodów oraz chorób serca
  • Poprawy stanu dziąseł
  • Ochrony przed infekcjami przewodu moczowego

    Kiwi 

    Naukowcy są zafascynowani właściwościami tego owocu w ochronie DNA komórek przed niszczącym działaniem utleniaczy.
    Obfitujący w substancje roślinne (phytonutriens) owoc kiwi zdobył sobie sławę jako środek przeciwzakrzepowy, w swej funkcji ochrony systemu krwionośnego konkurencyjny dla aspiryny i dużo smaczniejszy. Kiwi posiada bogaty zasób witaminy E, A oraz C, mikroelementów i błonnika. Znany jest dobroczynny wpływ owocu kiwi na przebieg leczenia uszkodzeń DNA, problemy ze wzrokiem oraz na choroby układu krążenia. Pochodzącego z Chin kiwi używa się również do:
  • Regulowania poziomu cholesterolu
  • Obniżania poziomu trójglicerydów we krwi
  • Leczenia i zapobiegania zwyrodnieniu plamki żółtej
  • Usuwania toksyn
  • Ochrony DNA przed wolnymi rodnikami (czyli obniżania ryzyka wystąpienia nowotworów) 

    Leśna jagoda


    Posiada ogromne właściwości antyoksydacyjne. Od dawna stosowana w medycynie jako lek na choroby oczu. Najnowsze badania wykazują, że jej właściwości antyoksydacyjne mogą być efektywną ochroną organizmu przed działaniem wolnych rodników i powstawaniem komórek nowotworowych. Spokrewniona z borówką, leśna jagoda wzmacnia naczynia włosowate oka. Znany jest pozytywny wpływ jagody na zwyrodnienie plamki żółtej, kurzą ślepotę oraz schorzenia oka wywołane cukrzycą. Jagód używano dla:
  • Uregulowania zaburzeń miesiączkowania
  • Leczenia anginy
  • Leczenia kamieni w pęcherzu moczowym
  • Leczenia wylewów podskórnych
  • Wzmacniania naczyń włosowatych
  • Przeciwdziałania przemęczeniu organizmu
  • Odbudowy i wzrostu kolagenu
  • Zwalczania kaszlu
  • Zwalczania biegunki
  • Przeciwdziałania zaburzeniom trawienia
  • Zwalczania stanów zapalnych 

     Gruszka

    Gruszki znano od wieków. Z całą pewnością uprawiano je 3000 lat temu w zachodniej Azji. W swej "Odysei" Homer nazwał gruszkę "darem bogów", a na dworze Ludwika XIV serwowano je jako egzotyczne danie. Spożycie gruszek wpływa korzystnie na:
  • Ochronę ogranizmu dzięki antyoksydantom
  • Stan serca
  • Układ nerwowy
  • Zwalczanie zakażeń
  • Przemianę materii
  • Trwałość naczyń włosowatych
  • Proces odbudowy tkanek
  • Leczenie ran i sińców
  • Ochronę błony komórkowej
  • Funkcjonowanie jelit
  • Proces oczyszczania okrężnicy ze szkodliwych stubstancji
  • Ochronę wzroku
  • Utrzymywanie odpowiedniego poziomu cukru we krwi 

    Ciemne winogrona

     Składniki soku winogronowego stanowią bardzo silne źródło antyoksydantów potrafiących obniżyć ryzyko wystąpienia nowotworów, udaru mózgu, chorób serca i utraty pamięci. Dobroczynne działanie soku z winogron jest szczególnie znaczące dla:
  • Powstrzymywania procesów starzenia
  • Ochrony antywirusowej i antybakteryjnej
  • Ochrony przed zapaleniami
  • Zapewnienia organizmowi potrzebnej dawki antyoksydantów
  • Zapewnienia elastyczności naczyń krwionośnych
  • Dobrej kondycji mózgu, skóry oraz oczu
  • Utrzymywania w zdrowiu układu krwionośnego 

    Jasne winogrona


     Podobnie jak ciemne winogrona są bogatym źródłem antyoksydantów, szczególnie witaminy C oraz błonnika, wspomagając ochronę organizmu przed:
  • Chorobami serca
  • Schorzeniami układu pokarmowego. 

    Banan


     Banany są owocem często niedocenianym - niewiele osób zdaje sobie sprawę z ich znacznych walorów zdrowotnych. Banan jest jedynym owocem, który nie rośnie na drzewach ani krzewach, ale na ogromnej roślinie zielnej spokrewnionej z lilią i orchideą. Spożycie bananów pomaga zapewnić:
  • Ochronne działanie antyoksydantów
  • Lepsze ciśnienie krwi
  • Lepszą przemianę węglowodanów
  • Lepszą pracę mięśni
  • Ochronę przed nadmierną kwasowością krwi
  • Lepszą przemianę białka
  • Poprawę koncentracji i pamięci
  • Odpowiednią dawkę energii
  • Zaspokoić zapotrzebowanie na cukier
  • Poprawę nastroju


Dziękuje za czytanie i mam nadzieję że się czegoś nauczyliście haa <3 
xxAllin:*

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz