Witajcie kochani!
Ostatnimi czasy jem bardzo dużo czereśni,truskawek,jabłek itp i tak się zastanawiałam czy coś dzieje się z moim ciałem po zjedzeniu tych owoców.I poszukałam taką fajną stronkę. Streszcze mniej więcej co tam przeczytałam. :)
Czereśnie
- Czereśnie aktywizują pracę gruczołów wydzielania wewnętrznego, mają działanie podobne do błonnika, oczyszczają organizm z toksyn, wspomagają rozkładanie kamieni żółciowych i moczowych. Czereśnie mają działanie moczopędne i przeczyszczające. Regulują pracę żołądka i wątroby. Leczą reumatyzm i artretyzm. Czereśnie poleca się osobom mającym problemy z przemianą materii. Likwidują kłopotliwe zaparcia.
Jabłko
- Wartości zdrowotne
Jabłka przeciwdziałają miażdżycy, ułatwiają usuwanie cholesterolu
z organizmu. Uszczelniają i uelastyczniają naczynia krwionośne. Wspomagają leczenie
anemii. Wapń i krzem znajdujące się w skórce jabłka pozytywnie pływają na stan włosów,
wzmacniają je.
Czy wiesz, że :
- Jabłko zjadane na czczo pobudza apetyt, wieczorem działa uspakajająco.
- Odwar z suszonych skórek jabłka łagodzi bezsenność.
- Zjadanie 2 jabłek dziennie obniża poziom cholesterolu.
- Zjadanie 2 jabłek dziennie przez dłuższy czas powoduje zmniejszenie stężenia cholesterolu frakcji „złej” LDL, a
- zwiększenie stężenia cholesterolu frakcji „dobrej” – HDL.
- Jabłka polecane są dla ludzi zagrożonych miażdżyca i chorobami układu krążenia.
- Warto wiedzieć, że jabłka hamują wchłanianie z pożywienia związków ołowiu.
- Systematyczne jedzenie jabłek przyczynia się do profilaktyki chorób serca, nadwagi i otyłości oraz cukrzycy.
- Jabłko działa tonizująco i odświeżająco, zmniejsza gorączkę, oczyszcza krew, wymiata „złogi”, poprawia proces
Malina
Malina ma działanie napotne, przeciwgorączkowe i przeciwbiegunkowe.
Owoce stosowane są w chorobach przeziębieniowych : grypa, angina. Stosuje się odwary zarówno doustnie, jak i do płukania jamy ustnej czy gardła.
Napar z kwiatów i liści można stosować zewnętrznie przeciwko wągrom i opryszczkom. Maliny używane są też przy leczeniu miażdżycy tętnic i nadciśnieniu.
Owoce stosowane są w chorobach przeziębieniowych : grypa, angina. Stosuje się odwary zarówno doustnie, jak i do płukania jamy ustnej czy gardła.
Napar z kwiatów i liści można stosować zewnętrznie przeciwko wągrom i opryszczkom. Maliny używane są też przy leczeniu miażdżycy tętnic i nadciśnieniu.
Czarna borówka
Borówki są niezwykle silnym antyoksydantem, znacznie wspomagającym zachowanie młodego
wyglądu, zdrowego organizmu oraz bystrego umysłu. Borówki od dawna były używane,
aby:
- Zapobiegać starzeniu
- Zwiększać apetyt
- Wzmacniać naczynia krwionośne
- Zwalczać kaszel
- Chronić układ krwionośny
- Leczyć niestrawność
- Zapobiegać astenopii i zwyrodnieniu plamki żółtej
- Poprawiać pamięć
- Zapobiegać infekcjom przewodu moczowego
Morela
morele zawierają szeroką gamę antyoksydantów oraz niezbędnych składników takich jak błonnik, beta karoten, magnez, żelazo, fosfor, potas i witamina C. W ich skład wchodzi również kwas salicylowy - główny składnik aspiryny. Składniki odżywcze w moreli potrafią obniżyć ryzyko wystąpienia chorób serca, wylewów, zaćmy i niektórych nowotworów. Błonnik rozpuszczalny utrzymuje odpowiedni poziom cukru w krwi i wpływa dodatnio na stabilność organizmu. Morelę wykorzystuje się w przypadkach: - Zaćmy i zwyrodnienia plamki żółtej
- Chorób serca i układu krążenia
- Profilaktyki antynowotworowej
- Chorób prostaty
Żurawina
Jest bogata w czynne substancje roślinne (phytonutrients) i proantocyjanidy zapobiegające osadzaniu się (adhezji) na ściankach przewodu moczowego niektórych bakterii wywołujących infekcje. Właściwości antyadhezyjne żurawiny powstrzymują również bakterie wywołujące choroby dziąseł oraz wrzody żołądka. Żurawiny używano do: - Leczenia niestrawności
- Poprawiania stabilności organizmu
- Ochrony przed chorobami prostaty oraz przed rakiem przewodu moczowego
- Obniżania ryzyka wrzodów oraz chorób serca
- Poprawy stanu dziąseł
- Ochrony przed infekcjami przewodu moczowego
Kiwi
Naukowcy są zafascynowani właściwościami tego owocu w ochronie DNA komórek przed niszczącym działaniem utleniaczy.Obfitujący w substancje roślinne (phytonutriens) owoc kiwi zdobył sobie sławę jako środek przeciwzakrzepowy, w swej funkcji ochrony systemu krwionośnego konkurencyjny dla aspiryny i dużo smaczniejszy. Kiwi posiada bogaty zasób witaminy E, A oraz C, mikroelementów i błonnika. Znany jest dobroczynny wpływ owocu kiwi na przebieg leczenia uszkodzeń DNA, problemy ze wzrokiem oraz na choroby układu krążenia. Pochodzącego z Chin kiwi używa się również do: - Regulowania poziomu cholesterolu
- Obniżania poziomu trójglicerydów we krwi
- Leczenia i zapobiegania zwyrodnieniu plamki żółtej
- Usuwania toksyn
- Ochrony DNA przed wolnymi rodnikami (czyli obniżania ryzyka wystąpienia nowotworów)
Leśna jagoda
Posiada ogromne właściwości antyoksydacyjne. Od dawna stosowana w medycynie jako lek na choroby oczu. Najnowsze badania wykazują, że jej właściwości antyoksydacyjne mogą być efektywną ochroną organizmu przed działaniem wolnych rodników i powstawaniem komórek nowotworowych. Spokrewniona z borówką, leśna jagoda wzmacnia naczynia włosowate oka. Znany jest pozytywny wpływ jagody na zwyrodnienie plamki żółtej, kurzą ślepotę oraz schorzenia oka wywołane cukrzycą. Jagód używano dla: - Uregulowania zaburzeń miesiączkowania
- Leczenia anginy
- Leczenia kamieni w pęcherzu moczowym
- Leczenia wylewów podskórnych
- Wzmacniania naczyń włosowatych
- Przeciwdziałania przemęczeniu organizmu
- Odbudowy i wzrostu kolagenu
- Zwalczania kaszlu
- Zwalczania biegunki
- Przeciwdziałania zaburzeniom trawienia
- Zwalczania stanów zapalnych
Gruszka
Gruszki znano od wieków. Z całą pewnością uprawiano je 3000 lat temu w zachodniej Azji. W swej "Odysei" Homer nazwał gruszkę "darem bogów", a na dworze Ludwika XIV serwowano je jako egzotyczne danie. Spożycie gruszek wpływa korzystnie na: - Ochronę ogranizmu dzięki antyoksydantom
- Stan serca
- Układ nerwowy
- Zwalczanie zakażeń
- Przemianę materii
- Trwałość naczyń włosowatych
- Proces odbudowy tkanek
- Leczenie ran i sińców
- Ochronę błony komórkowej
- Funkcjonowanie jelit
- Proces oczyszczania okrężnicy ze szkodliwych stubstancji
- Ochronę wzroku
- Utrzymywanie odpowiedniego poziomu cukru we krwi
Ciemne winogrona
Składniki soku winogronowego stanowią bardzo silne źródło antyoksydantów potrafiących obniżyć ryzyko wystąpienia nowotworów, udaru mózgu, chorób serca i utraty pamięci. Dobroczynne działanie soku z winogron jest szczególnie znaczące dla: - Powstrzymywania procesów starzenia
- Ochrony antywirusowej i antybakteryjnej
- Ochrony przed zapaleniami
- Zapewnienia organizmowi potrzebnej dawki antyoksydantów
- Zapewnienia elastyczności naczyń krwionośnych
- Dobrej kondycji mózgu, skóry oraz oczu
- Utrzymywania w zdrowiu układu krwionośnego
Jasne winogrona
Podobnie jak ciemne winogrona są bogatym źródłem antyoksydantów, szczególnie witaminy C oraz błonnika, wspomagając ochronę organizmu przed: - Chorobami serca
- Schorzeniami układu pokarmowego.
Banan
Banany są owocem często niedocenianym - niewiele osób zdaje sobie sprawę z ich znacznych walorów zdrowotnych. Banan jest jedynym owocem, który nie rośnie na drzewach ani krzewach, ale na ogromnej roślinie zielnej spokrewnionej z lilią i orchideą. Spożycie bananów pomaga zapewnić: - Ochronne działanie antyoksydantów
- Lepsze ciśnienie krwi
- Lepszą przemianę węglowodanów
- Lepszą pracę mięśni
- Ochronę przed nadmierną kwasowością krwi
- Lepszą przemianę białka
- Poprawę koncentracji i pamięci
- Odpowiednią dawkę energii
- Zaspokoić zapotrzebowanie na cukier
- Poprawę nastroju
Dziękuje za czytanie i mam nadzieję że się czegoś nauczyliście haa <3
xxAllin:*
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz